Câteva motive pentru care nu ar trebui să vizitezi Antarctica: ce spun cercetătorii
În fiecare vară, pe măsură ce gheața din jurul Antarcticii se retrage, zeci de mii de turiști și oameni de știință se îngrămădesc să viziteze această regiune.
Continentul îndepărtat devine din ce în ce mai accesibil pentru turiști.
Spre exemplu, în perioada 2019-2020, numărul vizitatorilor a ajuns la 74.000, marea majoritate călătorind cu vaporul. Activitățile științifice de pe continent sunt, de asemenea, semnificative, cu peste 70 de stații de cercetare în care sunt mii de cercetători.
Această activitate, care se preconizează că se va intensifica în viitor, pare să aibă, pe termen lung, consecințe grave. Oamenii au un impact devastator (și) asupra Antarcticii.
Conform unui tratat, operatorii turistici, dar și oamenii de știință sunt obligați să nu lase niciun gunoi în urma lor. Gunoiul și deșeurile umane sunt transportate cu avionul sau expediate în afara continentului. Însă se pare că unele forme de deșeuri nu sunt atât de ușor de îndepărtat.
Toată activitatea din Antarctica, fie că este vorba de foraje motorizate pentru carotarea științifică a gheții sau vehicule pentru transport care ard combustibil, produc pagube. Pe măsură ce ardem combustibil pentru a ne încălzi sau pentru a ne mișca, în atmosferă se eliberează noxe.
Activiștii de mediu cer reducerea turismului în Antarctica și avertisează asupra pericolelor
O nou studiu de cercetare, publicat de revista Nature Communications, a cuantificat, pe larg, nivelurile de carbon negru din zăpadă aflată în apropierea așezărilor umane. Oamenii de știință au colectat, pentru prima dată, mostre din 28 de locații, pe o porțiune de 2.000 km din cea mai populară zonă „de agrement” a Antarcticii, care se întinde de la Peninsula Antarctică până în interiorul calotei de gheață a Antarcticii de Vest.
Analizând cantitatea și tipul de particule care absorb lumina din mostrele de zăpadă, cercetătorii au ajuns la concluzia că prezența umană în Antarctica afectează calitatea zăpezii și, în mod cât se poate de direct, poluează și mai mult atmosfera de pe planeta noastră.